Přisedněte k nám ke stolu na hostině mezi záhony, už 18. května. Více informací ZDE.

  • Váš košík je prázdný.
  • Váš košík je prázdný.
Počet porcí4 porce
Čas vaření1 hr
 300 g nových brambor
 400 g červených fazolí
 400 g loupaných a krájených rajčat
 1 cibule
 6 stroužků česneku
 ½ chilli papričky jalapeno
 ½ větší cukety nebo jedna malá
 2 listy kadeřávku
 nať ze 3 mrkví
 3 snítky máty
 3 vejce
 200 g řeckého jogurtu (10% tuku)
 rostlinný olej (ne olivový)
 olivový olej
 1 citron
 1,5 cm zázvoru
 1 dl zeleninového vývaru
 sůl
 pepř
 1 lžička sladké papriky
 1,5 lžičky celého římského kmínu
 1,5 lžičky drceného římského kmínu
 1 lžíce slunečnicových semínek
1

Rozehřejte troubu na 180°C. Nasekejte 3 stroužky česneku a zázvor na malé kousky. Brambory důkladně omyjte a nakrájejte na poloviny nebo čtvrtky. Vše promíchejte se dvěma lžícemi rostlinného oleje, špetkou soli, pepře a lžičkou sladké papriky. Vložte do formy nebo na plech a rozprostřete tak, aby na sebe brambory nebyly nalepené. Vložte do trouby na 30 minut na 180°C.

2

Nakrájejte cibuli, 3 stroužky česneku a chilli papričku. Na toto množství porcí stačí 1/2 papričky se semínky. Pokud si přejete jídlo méně pálivé, odstraňte semínka, případně přidejte pouze čtvrtinu papričky. V hrnci rozehřejte na středním ohni rostlinný olej, přidejte nakrájenou cibuli, česnek, chilli a zasypte celým římským kmínem. Za stálého míchání orestujte 1-2 minuty. Poté přidejte fazole, osolte, opepřete a nechte za občasného míchání 3-4 minuty propojit chutě (fazole pustí trochu vody a škrobu a propojí se se základem). Poté přidejte nasekaný list kadeřávku, rajčata a zeleninový vývar a pod pokličku nechte 15-20 minut dusit.

3

Mezitím nastrouhejte polovinu cukety na drobno, vymačkejte z ní co nejvíce vody, osolte 2 špetkami soli, promíchejte a nechte 15 minut odstát.

4

Poté si připravte dvě misky - jednu na dip a druhou na posyp brambor, který se s nimi na posledních 10 minut zapeče. Nasekejte nať z mrkví a rovnoměrně rozdělte do obou misek. Obojí osolte, opepřete a zalijte šťávou z citronu.

5

Posyp na brambory smíchejte se dvěma lžícemi rostlinného oleje, ½ lžičky mletého římského kmínu, slunečnicovými semínky, špetkou soli a pepře. Poté, co se brambory pečou 30 minut, směs na posyp rovnoměrně rozprostřete po bramborách a nechte dalších 10 minut na 150°C dopéct.

6

Do druhé misky, která bude sloužit pro dip na brambory přidejte jogurt, lžíci olivového oleje, mátu nasekanou nadrobno, špetku soli a pepře. Dobře promíchejte a nechte odležet alespoň 15 minut v chladu.

7

Mezitím, co se budou dopékat brambory a dusit fazole s rajčaty (občas promíchejte, aby se směs nepřipalovala) si připravte cuketové omelety. Poté, co jste nastrouhanou cuketu nechali odstát, vymačkejte z ní zbytky vody. Smíchejte s nasekaným listem kadeřávku, smíchejte s vejci, osolte, opepřete, zasypte 1 lžičkou mletého římského kmínu a rozmixujte. Pokud těsto nebude dostatečně rozmixované, přidejte 50 - 100 g mouky, aby se směs lépe propojila. Díky tomu bude omeleta lépe držet pohromadě. Směs osmažte na pánvi na ¼ lžičce oleje (pokud to vaše pánev umožňuje, můžete smažit omelety bez oleje).

8

Servírujte tak, že směs nakladete do palačinky, která bude přehnutá v polovině, s bramborami jako přílohou a dipem vedle brambor.

Suroviny

 300 g nových brambor
 400 g červených fazolí
 400 g loupaných a krájených rajčat
 1 cibule
 6 stroužků česneku
 ½ chilli papričky jalapeno
 ½ větší cukety nebo jedna malá
 2 listy kadeřávku
 nať ze 3 mrkví
 3 snítky máty
 3 vejce
 200 g řeckého jogurtu (10% tuku)
 rostlinný olej (ne olivový)
 olivový olej
 1 citron
 1,5 cm zázvoru
 1 dl zeleninového vývaru
 sůl
 pepř
 1 lžička sladké papriky
 1,5 lžičky celého římského kmínu
 1,5 lžičky drceného římského kmínu
 1 lžíce slunečnicových semínek

Postup

1

Rozehřejte troubu na 180°C. Nasekejte 3 stroužky česneku a zázvor na malé kousky. Brambory důkladně omyjte a nakrájejte na poloviny nebo čtvrtky. Vše promíchejte se dvěma lžícemi rostlinného oleje, špetkou soli, pepře a lžičkou sladké papriky. Vložte do formy nebo na plech a rozprostřete tak, aby na sebe brambory nebyly nalepené. Vložte do trouby na 30 minut na 180°C.

2

Nakrájejte cibuli, 3 stroužky česneku a chilli papričku. Na toto množství porcí stačí 1/2 papričky se semínky. Pokud si přejete jídlo méně pálivé, odstraňte semínka, případně přidejte pouze čtvrtinu papričky. V hrnci rozehřejte na středním ohni rostlinný olej, přidejte nakrájenou cibuli, česnek, chilli a zasypte celým římským kmínem. Za stálého míchání orestujte 1-2 minuty. Poté přidejte fazole, osolte, opepřete a nechte za občasného míchání 3-4 minuty propojit chutě (fazole pustí trochu vody a škrobu a propojí se se základem). Poté přidejte nasekaný list kadeřávku, rajčata a zeleninový vývar a pod pokličku nechte 15-20 minut dusit.

3

Mezitím nastrouhejte polovinu cukety na drobno, vymačkejte z ní co nejvíce vody, osolte 2 špetkami soli, promíchejte a nechte 15 minut odstát.

4

Poté si připravte dvě misky - jednu na dip a druhou na posyp brambor, který se s nimi na posledních 10 minut zapeče. Nasekejte nať z mrkví a rovnoměrně rozdělte do obou misek. Obojí osolte, opepřete a zalijte šťávou z citronu.

5

Posyp na brambory smíchejte se dvěma lžícemi rostlinného oleje, ½ lžičky mletého římského kmínu, slunečnicovými semínky, špetkou soli a pepře. Poté, co se brambory pečou 30 minut, směs na posyp rovnoměrně rozprostřete po bramborách a nechte dalších 10 minut na 150°C dopéct.

6

Do druhé misky, která bude sloužit pro dip na brambory přidejte jogurt, lžíci olivového oleje, mátu nasekanou nadrobno, špetku soli a pepře. Dobře promíchejte a nechte odležet alespoň 15 minut v chladu.

7

Mezitím, co se budou dopékat brambory a dusit fazole s rajčaty (občas promíchejte, aby se směs nepřipalovala) si připravte cuketové omelety. Poté, co jste nastrouhanou cuketu nechali odstát, vymačkejte z ní zbytky vody. Smíchejte s nasekaným listem kadeřávku, smíchejte s vejci, osolte, opepřete, zasypte 1 lžičkou mletého římského kmínu a rozmixujte. Pokud těsto nebude dostatečně rozmixované, přidejte 50 - 100 g mouky, aby se směs lépe propojila. Díky tomu bude omeleta lépe držet pohromadě. Směs osmažte na pánvi na ¼ lžičce oleje (pokud to vaše pánev umožňuje, můžete smažit omelety bez oleje).

8

Servírujte tak, že směs nakladete do palačinky, která bude přehnutá v polovině, s bramborami jako přílohou a dipem vedle brambor.

Cuketové palačinky s fazolovou náplní a pečenými bramborami