Registrace k odběru zeleninových bedýnek na rok 2024 je otevřena. Přihlaste se ZDE.

  • Váš košík je prázdný.
  • Váš košík je prázdný.
Počet porcí6 porcí
Čas vaření50 minut
 250 g rýže basmati
 1 cibule
 1 stroužek česneku
 3 mrkve
 400 g červených fazolí
 1 cuketa
 4 rajčata
 olivový olej
 rostlinný olej
 4 snítky čerstvé bazalky
 oregano
 voda
 sůl
 pepř
Pesto
 1 svazek mangoldu
 nať z mrkve
 2-4 stroužky česneku
 100 g lunečnicových semínek
 5 lžic olivového oleje
 1,5 dl vody
 svazek bazalky
 ½ limetky
 sůl
 pepř
1

Předehřejte troubu na 180°C.

2

Rýži nasypte do hrnce, zalijte 650 ml vroucí osolené vody a vařte na středním plameni 12 minut za občasného míchání a poté vypněte a nechte odstát, aby se přebytečná voda vsákla do rýže.

3

Mezitím si oloupejte cibuli a stroužek česneku. Mrkev důkladně omyjte a nakrájejte na úzké proužky. Na rozehřáté pánvi s rostlinným olejem orestujte na středním plameni 2 minuty cibuli. Poté přidejte česnek a mrkev, restujte další 2 minuty a nakonec přidejte oregano, osolte, opepřete a nechte ještě 2 minuty na mírném ohni chutě dobře propojit a nechte odstát.

4

Poté si připravte si pesto. Mangold, nať z mrkve, česnek a většinu bazalky nakrájejte na menší kousky a vložte do mixéru. Přidejte slunečnicová jádra, zalijte olivovým olejem, vodou a vymačkejte šťávu z limetky. Rozmixujte na tekutou pastu a nechte odstát.

5

Udělejte směs do zapékací mísy. Uvařené fazole dobře propláchněte, promíchejte s rýží a přidejte restovanou cibuli, mrkev, česnek a oregano. Do zapékací formy nebo na plech směs vysypte (výška by měla být kolem 3 cm).

6

Navrch rýži zalijte rovnoměrně většinou pesta. Cuketu a rajčata nakrájejte na kolečka a pokryjte jimi směs v zapékací míse. Pokapejte 2 lžícemi olivového oleje, posypte černým pepřem a zalijte zbytkem pesta. Poté vložte do trouby na 25 minut.

7

Na servírování můžete posypat nastrouhaným parmazánem.

Suroviny

 250 g rýže basmati
 1 cibule
 1 stroužek česneku
 3 mrkve
 400 g červených fazolí
 1 cuketa
 4 rajčata
 olivový olej
 rostlinný olej
 4 snítky čerstvé bazalky
 oregano
 voda
 sůl
 pepř
Pesto
 1 svazek mangoldu
 nať z mrkve
 2-4 stroužky česneku
 100 g lunečnicových semínek
 5 lžic olivového oleje
 1,5 dl vody
 svazek bazalky
 ½ limetky
 sůl
 pepř

Postup

1

Předehřejte troubu na 180°C.

2

Rýži nasypte do hrnce, zalijte 650 ml vroucí osolené vody a vařte na středním plameni 12 minut za občasného míchání a poté vypněte a nechte odstát, aby se přebytečná voda vsákla do rýže.

3

Mezitím si oloupejte cibuli a stroužek česneku. Mrkev důkladně omyjte a nakrájejte na úzké proužky. Na rozehřáté pánvi s rostlinným olejem orestujte na středním plameni 2 minuty cibuli. Poté přidejte česnek a mrkev, restujte další 2 minuty a nakonec přidejte oregano, osolte, opepřete a nechte ještě 2 minuty na mírném ohni chutě dobře propojit a nechte odstát.

4

Poté si připravte si pesto. Mangold, nať z mrkve, česnek a většinu bazalky nakrájejte na menší kousky a vložte do mixéru. Přidejte slunečnicová jádra, zalijte olivovým olejem, vodou a vymačkejte šťávu z limetky. Rozmixujte na tekutou pastu a nechte odstát.

5

Udělejte směs do zapékací mísy. Uvařené fazole dobře propláchněte, promíchejte s rýží a přidejte restovanou cibuli, mrkev, česnek a oregano. Do zapékací formy nebo na plech směs vysypte (výška by měla být kolem 3 cm).

6

Navrch rýži zalijte rovnoměrně většinou pesta. Cuketu a rajčata nakrájejte na kolečka a pokryjte jimi směs v zapékací míse. Pokapejte 2 lžícemi olivového oleje, posypte černým pepřem a zalijte zbytkem pesta. Poté vložte do trouby na 25 minut.

7

Na servírování můžete posypat nastrouhaným parmazánem.

Středomořská zapečená rýže s pestem z mangoldu a mrkvovou natí