Krém z čerstvé řepy
Rozehřejte troubu na 180°C.
Řepu dobře očistěte, nakrájejte na malé kostky (1-2 cm) a vložte do zapékací mísy. Posypte skořicí, osolte, opepřete, podlijte vodou a pokapejte šťávou z ½ citronu. Zakryjte vrchním dílem (nebo alobalem) a vložte do rozehřáté trouby.
Po 30-40 minutách odkryjte vrchní díl (nebo alobal) a nechte 10 minut dopéct bez něj.
Mezitím nakrájejte cibuli a nať ze dvou řep. Restujte v hrnci na lžíci oleje na středním plameni 4-5 minut tak, aby cibule zesklovatěla a nať z řepy jí lehce zbarvila do růžova.
Vyndejte řepu z trouby a přidejte ji do hrnce. Zalijte zeleninovým vývarem a rozmixujte. Nechte 5 minut povařit, dle potřeby dochuťte pepřem a solí.
Na středním ohni si mezitím orestujte na pánvičce hlívu. Stačí 2-3 minuty a poté přidejte nakrájený zbytek natě z řepy. Restujte další minuty. Osolte, opepřete a pokapejte šťávou z ½ citronu.
Hrnec s polévkou sejměte z ohně a vmíchejte smetanu na vaření.
Krém servírujte s kopečkem restované hlívy a zbytkem natě na vrchu. Na zjemnění můžete použít lžíci zakysané smetany.
Suroviny
Postup
Rozehřejte troubu na 180°C.
Řepu dobře očistěte, nakrájejte na malé kostky (1-2 cm) a vložte do zapékací mísy. Posypte skořicí, osolte, opepřete, podlijte vodou a pokapejte šťávou z ½ citronu. Zakryjte vrchním dílem (nebo alobalem) a vložte do rozehřáté trouby.
Po 30-40 minutách odkryjte vrchní díl (nebo alobal) a nechte 10 minut dopéct bez něj.
Mezitím nakrájejte cibuli a nať ze dvou řep. Restujte v hrnci na lžíci oleje na středním plameni 4-5 minut tak, aby cibule zesklovatěla a nať z řepy jí lehce zbarvila do růžova.
Vyndejte řepu z trouby a přidejte ji do hrnce. Zalijte zeleninovým vývarem a rozmixujte. Nechte 5 minut povařit, dle potřeby dochuťte pepřem a solí.
Na středním ohni si mezitím orestujte na pánvičce hlívu. Stačí 2-3 minuty a poté přidejte nakrájený zbytek natě z řepy. Restujte další minuty. Osolte, opepřete a pokapejte šťávou z ½ citronu.
Hrnec s polévkou sejměte z ohně a vmíchejte smetanu na vaření.
Krém servírujte s kopečkem restované hlívy a zbytkem natě na vrchu. Na zjemnění můžete použít lžíci zakysané smetany.