Registrace k odběru zeleninových bedýnek na rok 2024 je otevřena. Přihlaste se ZDE.

  • Váš košík je prázdný.
  • Váš košík je prázdný.
AutorsvobodnehoryZelenina
Počet porcí5 porcí
Čas vaření50 minut
 3 řepy i s natí
 2 cibule
 ½ l zeleninového vývaru
 1 citron
 200 ml smetany (na vaření, obvykle 12% tuku)
 50-100 g hlívy ustričné
 sůl
 pepř
 1 lžička skořice
 rostlinný olej
 1 dl vody
1

Rozehřejte troubu na 180°C.

2

Řepu dobře očistěte, nakrájejte na malé kostky (1-2 cm) a vložte do zapékací mísy. Posypte skořicí, osolte, opepřete, podlijte vodou a pokapejte šťávou z ½ citronu. Zakryjte vrchním dílem (nebo alobalem) a vložte do rozehřáté trouby.

3

Po 30-40 minutách odkryjte vrchní díl (nebo alobal) a nechte 10 minut dopéct bez něj.

4

Mezitím nakrájejte cibuli a nať ze dvou řep. Restujte v hrnci na lžíci oleje na středním plameni 4-5 minut tak, aby cibule zesklovatěla a nať z řepy jí lehce zbarvila do růžova.

5

Vyndejte řepu z trouby a přidejte ji do hrnce. Zalijte zeleninovým vývarem a rozmixujte. Nechte 5 minut povařit, dle potřeby dochuťte pepřem a solí.

6

Na středním ohni si mezitím orestujte na pánvičce hlívu. Stačí 2-3 minuty a poté přidejte nakrájený zbytek natě z řepy. Restujte další minuty. Osolte, opepřete a pokapejte šťávou z ½ citronu.

7

Hrnec s polévkou sejměte z ohně a vmíchejte smetanu na vaření.

8

Krém servírujte s kopečkem restované hlívy a zbytkem natě na vrchu. Na zjemnění můžete použít lžíci zakysané smetany.

Suroviny

 3 řepy i s natí
 2 cibule
 ½ l zeleninového vývaru
 1 citron
 200 ml smetany (na vaření, obvykle 12% tuku)
 50-100 g hlívy ustričné
 sůl
 pepř
 1 lžička skořice
 rostlinný olej
 1 dl vody

Postup

1

Rozehřejte troubu na 180°C.

2

Řepu dobře očistěte, nakrájejte na malé kostky (1-2 cm) a vložte do zapékací mísy. Posypte skořicí, osolte, opepřete, podlijte vodou a pokapejte šťávou z ½ citronu. Zakryjte vrchním dílem (nebo alobalem) a vložte do rozehřáté trouby.

3

Po 30-40 minutách odkryjte vrchní díl (nebo alobal) a nechte 10 minut dopéct bez něj.

4

Mezitím nakrájejte cibuli a nať ze dvou řep. Restujte v hrnci na lžíci oleje na středním plameni 4-5 minut tak, aby cibule zesklovatěla a nať z řepy jí lehce zbarvila do růžova.

5

Vyndejte řepu z trouby a přidejte ji do hrnce. Zalijte zeleninovým vývarem a rozmixujte. Nechte 5 minut povařit, dle potřeby dochuťte pepřem a solí.

6

Na středním ohni si mezitím orestujte na pánvičce hlívu. Stačí 2-3 minuty a poté přidejte nakrájený zbytek natě z řepy. Restujte další minuty. Osolte, opepřete a pokapejte šťávou z ½ citronu.

7

Hrnec s polévkou sejměte z ohně a vmíchejte smetanu na vaření.

8

Krém servírujte s kopečkem restované hlívy a zbytkem natě na vrchu. Na zjemnění můžete použít lžíci zakysané smetany.

Krém z čerstvé řepy