Přihlášky na zeleninové bedýnky na rok 2025 jsou otevřeny. Více informací ZDE.

  • Váš košík je prázdný.
  • Váš košík je prázdný.
Počet porcí2 porce
Čas vaření30 minut
Stir Fry
 200 g hlívy ustričné
 1 pak choi
 ½ chilli papričky
 sůl
 pepř
 1 lžíce cukru
 3 stroužky česneku
 1 menší cibule
 2 cm zázvoru
 12 lžíce sojové omáčky
 1 lžička mleté skořice
 3 lžíce slunečnicového oleje
 sezamová semínka
Placky
 150 g mouky
 6g (½ pytlíčku) kypřícího prášku (kvásek/droždí)
 2 lžičky mletého Římského kmínu
 1 lžička soli
 1 lžička mletého pepře
 1 lžíce olivového oleje
 1dl vody
1

Připravte si těsto na placky. Do menší mísy nasypte mouku, lžičku soli, kypřící prášek, pepř a mletý římský kmín. Promíchejte rukou nebo lžící aby se sypké složky dobře promíchaly. Poté přidejte olivový olej a vodu a vypracujte těsto. Konzistence by měla být měkká, ale pevná, ne moc moučná aby se poté placky na pánvi zbytečně nepřipalovaly. Kozistenci můžete upravovat poměrem vody a mouky do požadované formy.

2

Omyjte zeleninu, oloupejte česnek a cibuli. Nasekaný česnek a zázvor nasypte do misky, přidejte 2 lžíce slunečnicového oleje a rozmixujte ručním mixérem. Chillli nasekejte na drobné plátky a cibuli nakrájejte na větší kousky.

3

Do rozehřáté pánve na středním plameni přidejte lžíci slunečnicového oleje. Přidejte česneko-zázvorou pastu a chilli. Po ½ - 1 minutě přidejte sojovou omáčku a cukr. Nechte 1-2 minuty restovat aby se chutě propojily.

4

Přidejte hlívu nakrájenou na větší nudličky (tužší nožičky na menší rozměr než klobouček) lehce pokapanou citronovou šťávou a posypanou špetkou soli, dobře promíchejte a zasypte skořicí. Nechte 8-10 minut restovat dokud hlíva dostatečně nezměkne. Dle potřeby přidávejte vodu, aby se směs nepřipalovala, směs by však neměla dusit, to znamená, že voda by se měla přidávat po malých množstvích častěji.

5

Mezitím si připravte placky. Těsto rozdělte na 4 díly a vyválejte 3-5 mm tlusté placky. Na rozehřátou pánev umístěte placku a z každé strany opékejte dokud nezačne hnědnout. První 2 placky trvají déle (2-3 minuty na každou stranu), na další placky stačí okolo 1 minuty na každou stranu. Uchovávejte na talíři pod utěrkou v předehřáté troubě na 50-70 °C. Placky vnitřek placek se spojí a krusta změkne.

6

Pak choi nasekané na větší kusy a pokapané trochou citronové šťávy vhoďte do pánve se zeleninovou směsí (vody by mělo být na pánvi minimálně). Restujte 1-2 minuty dokud listy i stonky nezměknou (stonky by ale měly na povrchu zůstat stále křupavé).

7

Zeleninové stir fry servírujte lehce sypané sezamovými semínky s plackami.

Suroviny

Stir Fry
 200 g hlívy ustričné
 1 pak choi
 ½ chilli papričky
 sůl
 pepř
 1 lžíce cukru
 3 stroužky česneku
 1 menší cibule
 2 cm zázvoru
 12 lžíce sojové omáčky
 1 lžička mleté skořice
 3 lžíce slunečnicového oleje
 sezamová semínka
Placky
 150 g mouky
 6g (½ pytlíčku) kypřícího prášku (kvásek/droždí)
 2 lžičky mletého Římského kmínu
 1 lžička soli
 1 lžička mletého pepře
 1 lžíce olivového oleje
 1dl vody

Postup

1

Připravte si těsto na placky. Do menší mísy nasypte mouku, lžičku soli, kypřící prášek, pepř a mletý římský kmín. Promíchejte rukou nebo lžící aby se sypké složky dobře promíchaly. Poté přidejte olivový olej a vodu a vypracujte těsto. Konzistence by měla být měkká, ale pevná, ne moc moučná aby se poté placky na pánvi zbytečně nepřipalovaly. Kozistenci můžete upravovat poměrem vody a mouky do požadované formy.

2

Omyjte zeleninu, oloupejte česnek a cibuli. Nasekaný česnek a zázvor nasypte do misky, přidejte 2 lžíce slunečnicového oleje a rozmixujte ručním mixérem. Chillli nasekejte na drobné plátky a cibuli nakrájejte na větší kousky.

3

Do rozehřáté pánve na středním plameni přidejte lžíci slunečnicového oleje. Přidejte česneko-zázvorou pastu a chilli. Po ½ - 1 minutě přidejte sojovou omáčku a cukr. Nechte 1-2 minuty restovat aby se chutě propojily.

4

Přidejte hlívu nakrájenou na větší nudličky (tužší nožičky na menší rozměr než klobouček) lehce pokapanou citronovou šťávou a posypanou špetkou soli, dobře promíchejte a zasypte skořicí. Nechte 8-10 minut restovat dokud hlíva dostatečně nezměkne. Dle potřeby přidávejte vodu, aby se směs nepřipalovala, směs by však neměla dusit, to znamená, že voda by se měla přidávat po malých množstvích častěji.

5

Mezitím si připravte placky. Těsto rozdělte na 4 díly a vyválejte 3-5 mm tlusté placky. Na rozehřátou pánev umístěte placku a z každé strany opékejte dokud nezačne hnědnout. První 2 placky trvají déle (2-3 minuty na každou stranu), na další placky stačí okolo 1 minuty na každou stranu. Uchovávejte na talíři pod utěrkou v předehřáté troubě na 50-70 °C. Placky vnitřek placek se spojí a krusta změkne.

6

Pak choi nasekané na větší kusy a pokapané trochou citronové šťávy vhoďte do pánve se zeleninovou směsí (vody by mělo být na pánvi minimálně). Restujte 1-2 minuty dokud listy i stonky nezměknou (stonky by ale měly na povrchu zůstat stále křupavé).

7

Zeleninové stir fry servírujte lehce sypané sezamovými semínky s plackami.

Vietnamské stir fry s hlívou a pak choi