Vietnamské stir fry s hlívou a pak choi
Připravte si těsto na placky. Do menší mísy nasypte mouku, lžičku soli, kypřící prášek, pepř a mletý římský kmín. Promíchejte rukou nebo lžící aby se sypké složky dobře promíchaly. Poté přidejte olivový olej a vodu a vypracujte těsto. Konzistence by měla být měkká, ale pevná, ne moc moučná aby se poté placky na pánvi zbytečně nepřipalovaly. Kozistenci můžete upravovat poměrem vody a mouky do požadované formy.
Omyjte zeleninu, oloupejte česnek a cibuli. Nasekaný česnek a zázvor nasypte do misky, přidejte 2 lžíce slunečnicového oleje a rozmixujte ručním mixérem. Chillli nasekejte na drobné plátky a cibuli nakrájejte na větší kousky.
Do rozehřáté pánve na středním plameni přidejte lžíci slunečnicového oleje. Přidejte česneko-zázvorou pastu a chilli. Po ½ - 1 minutě přidejte sojovou omáčku a cukr. Nechte 1-2 minuty restovat aby se chutě propojily.
Přidejte hlívu nakrájenou na větší nudličky (tužší nožičky na menší rozměr než klobouček) lehce pokapanou citronovou šťávou a posypanou špetkou soli, dobře promíchejte a zasypte skořicí. Nechte 8-10 minut restovat dokud hlíva dostatečně nezměkne. Dle potřeby přidávejte vodu, aby se směs nepřipalovala, směs by však neměla dusit, to znamená, že voda by se měla přidávat po malých množstvích častěji.
Mezitím si připravte placky. Těsto rozdělte na 4 díly a vyválejte 3-5 mm tlusté placky. Na rozehřátou pánev umístěte placku a z každé strany opékejte dokud nezačne hnědnout. První 2 placky trvají déle (2-3 minuty na každou stranu), na další placky stačí okolo 1 minuty na každou stranu. Uchovávejte na talíři pod utěrkou v předehřáté troubě na 50-70 °C. Placky vnitřek placek se spojí a krusta změkne.
Pak choi nasekané na větší kusy a pokapané trochou citronové šťávy vhoďte do pánve se zeleninovou směsí (vody by mělo být na pánvi minimálně). Restujte 1-2 minuty dokud listy i stonky nezměknou (stonky by ale měly na povrchu zůstat stále křupavé).
Zeleninové stir fry servírujte lehce sypané sezamovými semínky s plackami.
Suroviny
Postup
Připravte si těsto na placky. Do menší mísy nasypte mouku, lžičku soli, kypřící prášek, pepř a mletý římský kmín. Promíchejte rukou nebo lžící aby se sypké složky dobře promíchaly. Poté přidejte olivový olej a vodu a vypracujte těsto. Konzistence by měla být měkká, ale pevná, ne moc moučná aby se poté placky na pánvi zbytečně nepřipalovaly. Kozistenci můžete upravovat poměrem vody a mouky do požadované formy.
Omyjte zeleninu, oloupejte česnek a cibuli. Nasekaný česnek a zázvor nasypte do misky, přidejte 2 lžíce slunečnicového oleje a rozmixujte ručním mixérem. Chillli nasekejte na drobné plátky a cibuli nakrájejte na větší kousky.
Do rozehřáté pánve na středním plameni přidejte lžíci slunečnicového oleje. Přidejte česneko-zázvorou pastu a chilli. Po ½ - 1 minutě přidejte sojovou omáčku a cukr. Nechte 1-2 minuty restovat aby se chutě propojily.
Přidejte hlívu nakrájenou na větší nudličky (tužší nožičky na menší rozměr než klobouček) lehce pokapanou citronovou šťávou a posypanou špetkou soli, dobře promíchejte a zasypte skořicí. Nechte 8-10 minut restovat dokud hlíva dostatečně nezměkne. Dle potřeby přidávejte vodu, aby se směs nepřipalovala, směs by však neměla dusit, to znamená, že voda by se měla přidávat po malých množstvích častěji.
Mezitím si připravte placky. Těsto rozdělte na 4 díly a vyválejte 3-5 mm tlusté placky. Na rozehřátou pánev umístěte placku a z každé strany opékejte dokud nezačne hnědnout. První 2 placky trvají déle (2-3 minuty na každou stranu), na další placky stačí okolo 1 minuty na každou stranu. Uchovávejte na talíři pod utěrkou v předehřáté troubě na 50-70 °C. Placky vnitřek placek se spojí a krusta změkne.
Pak choi nasekané na větší kusy a pokapané trochou citronové šťávy vhoďte do pánve se zeleninovou směsí (vody by mělo být na pánvi minimálně). Restujte 1-2 minuty dokud listy i stonky nezměknou (stonky by ale měly na povrchu zůstat stále křupavé).
Zeleninové stir fry servírujte lehce sypané sezamovými semínky s plackami.