Přisedněte k nám ke stolu na večeři v zahradě se Sůl a Řepa, už 28. září. Více informací ZDE.

  • Váš košík je prázdný.
  • Váš košík je prázdný.

CO SE DĚJE NA NAŠEM HOSPODÁŘSTVÍ?

Tak už to všechno začíná, konečně!

Konečně to všechno začíná – život v záhonech se probouzí jaro už snad definitivně vyhrálo nad zimou. To, že začneme pěstovat zeleninu a vybudujeme si market garden jsme si plánovali poslední dva roky a nyní se to všechno začíná stávat skutečností. Jsme za to hrozně moc rádi. 
V posledních týdnech se toho v hospodářství událo spoustu, příroda se probouzí a my pracujeme v záhonech a vytváříme zázemí pro zpracovávání a uchovávání zeleniny. Postupně hledáme řešení na stále nové výzvy jako jsou hraboši, sucho, výkyvy teplot. 

Momentálně v záhonech roste zelenina a květiny, které půjdou do prvních bedýnek na konci května. Už se strašně moc těšíme na chuť čerstvých salátů, kedluben, špenátu. Doufáme, že se těšíte také.

POZITIVNÍ DÁVKA JARNÍCH KVĚTŮ 🙂

První jarní kytice z našich záhonů

Minulý týden jsme uvázali první kytice, které jsme o Velikonočním víkendu podarovali rodině a známým. Už na podzim jsme do jednoho květinového záhonu zasadili cibulky narcisů, tulipánů a dalších cibulovin. Ty teď postupně rozkvétají a na to, že jsme ve výšce 540 metrů nad mořem, se první květy objevily poměrně brzy.

Narcisky a tulipány sice vyrostly trochu kratší a jsou to takoví prckové, ale jejich květy nám udělali i tak obrovskou radost. První květiny z naší zahrady budou v prodeji v druhé polovině května. Budete si je moct objednat přímo u nás na telefonu 734 842 939 nebo v bezobalovém obchodě v Písku.

Sázíme do záhonů první sazeničky

Naše sazeničky předpěstováváme u nás v obýváku a péče o ně nás opravdu baví, takže pro nás byla velká událost zasadit je poprvé do našich záhonů. Pro některé z nich by to byl docela velký šok – přecijenom z tepla obýváku rovnou ven, a tak jsme se snažili sazeničky trochu zvykat. Zasadili jsme saláty, kapusty, zelí, kopr, kadeřávek, pak choi, mangold a také květiny – fialy, hledíky a další. 

Naprostá většina sazeniček se s přesazením popasovala dobře, za což jsme moc rádi. Jaro už je sice tady, ale ještě nás trápí ranní mrazíky, takže na noc vždy záhony přikrýváme netkanou textílií. Bohužel i tak nám ranní mrazíky poškodily aksamitníky, mangoldy a sem tam nějakou další sazeničku. Učíme se a příště si na tyto rostlinky dáme větší pozor a dáme je do půdy až bude o něco tepleji nebo je přikryjeme dvojitou vrstvou netkané textílie.

Sazeničky čerstvě zasazené v záhonech
Záhony na noc přikrýváme netkanou textílií, která pomáhá chránit rostlinky před mrazem

ZNOVU, A TENTOKRÁT LÉPE

Předěláváme naše bezorebné záhony

Jak už jsme psali v předchozím blogu, pěstujeme bezorebně a využíváme metodu hlubokého kompostového mulče. Při této metodě se půda uvolní nástrojem zvaným broadfork, položí se na půdu vrstva kartonu a na ní se dá 10-20 centimetrů kompostu, ve kterém se potom pěstuje. Inspirovali jsme se v zahraničí od zemědělců jako je například Charles Dowding nebo Richard Perkins, kteří v jejich podmínkách záhony běžně zakládají. 

Benefitů této metody je celá řada, například malé množství plevelů, zadržování vláhy atd. Bohužel na plevely v naší zahradě tato metoda byla krátká. Před pár týdny začaly první záhony prorůstat plevelem a my jsme museli začít řešit co s tím. Je to plevel, který je hluboko zakořeněn, a tak má dostatek energie prorazit rozkládající se vrstvu kartonu a hlubokou vrstvu kompostu. Vytrhat jenom části které koukají na povrch záhonů by nám s ničím nepomohlo. Nakonec jsme se rozhodli pro to, že záhony založíme znovu. 

Půjčili jsme si malý kultivátor, což je stroj, který pomocí rotačních nožů převrací a prokypřuje půdu, v našem případě do hloubky asi 15 centimetrů. Projeli jsme kultivátorem naše záhony a tím se zpravila vrstva kompostu do půdy. To určitě nebude na škodu, zvýší se tím podíl organické hmoty v půdě i v hlubších částech půdy. Takto zkultivované záhony jsme za pomocí našich kamarádů poctivě vypleli a zbavili se tak (alespoň doufáme) plevelů, které měly větší kořenové struktury. 

Na takto připravené záhony jsme opět dali karton a hlubokou vrstvu kompostového mulče. Bylo to hodně práce a ještě nám jich několik na předělání zbývá, ale věříme, že tentokrát tato metoda zafunguje a my nebudeme v budoucnu muset tolik plít naše záhony.

Plevel prorůstá záhony
Vše jsme vypleli a znovu pokryli vrstvou kartonu a mulče
Hotové záhony, tak snad jsme to udělali dobře 🙂

Stavíme přípravnu zeleniny

Naše chalupa a budovy okolo ní dřív fungovala jako malé hospodářství. Pravděpodobně zde byly slepice, prasata a několik krav. Díky tomu máme naproti chalupy kůlny, které byly dlouhé roky nepoužívány. V jedné části kůlny jsme se rozhodli vybudovat místnost, která bude sloužit jako „wash and pack station“. Bude to prostor, kam přineseme čerstvě sklizenou zeleninu a květiny. Zeleninu umyjeme, osušíme a budeme vše moct navážit a připravit do bedýnek. Připravenou zeleninu pak budeme moct dát do lednice, protože chladem se zlepší délka doby, kdy zelenina zůstane čerstvá. Bude zde také dostatek prostoru pro vázání kytic.

V kůlně bylo původně uhlí a spousta věcí, takže nám zabralo hodně času vše vyklidit. Dále jsme museli udělat novou podlahu, protože byla pouze hliněná a velmi křivá a nevyhovovala by hygienicky. Rozhodli jsme se podlahu udělat z cihel, které jsme měli k dispozici a výsledek se nám moc líbí.

Mít v hospodářství vyhrazený prostor pro účely zpracování zeleniny a květin je pro nás velmi důležité. Díky tomu budeme moct našim zákazníkům dodat sklizenou zeleninu a květiny co nejčerstvější a pomůže to chodu našeho hospodářství.

Prostor ještě není dokončen, ale už se vše rýsuje a do prvních bedýnek vše stihneme dodělat. Podařilo se nám také do kůlny zavést elektřinu a musíme ještě vymyslet jak se připojit na vodu. Zbývá nám dodělat stoly a dotáhnout některé detaily. Do prvních bedýnek ale vše stihneme připravit :).

Děkujeme Vám za přečtení a pokud se Vám blog líbil, napište nám to do komentářů. V průběhu sezóny budeme psát o tom, co se zrovna v hospodářství děje – co a jak nám roste, co je nového. Nový blog vyjde vždy jednou za 14 dní. Budeme rádi, když se přihlásíte k našemu newsletteru. 

Komentáře

  • Božena Hradilova

    Krásný příběh,a také spousta práce,přeji vám ať se všechno podaří s boží pomocí jde všechno líp,mějte se moc krásně a těším se na další váš příběh.

    22. 4. 2022

Sorry, the comment form is closed at this time.