Přisedněte k nám ke stolu na hostině mezi záhony, už 18. května. Více informací ZDE.

  • Váš košík je prázdný.
  • Váš košík je prázdný.

JAK PROBÍHÁ NAŠE PRVNÍ SEZÓNA?

V záhonech – mezi zeleninou a květinami jsme se našli.

Příroda je pro nás s Terkou důležitá od malička. I když jsme si to dřív tolik neuvědomovali, postupem času jsme si ujasnili, že být blízko přírodě je pro nás důležité. Při práci na zeleninových bedýnkách a kyticích jsme se našli. Moc nás to baví a naplňuje nás to, se vší pokorou jsme vděční, že toho všeho můžeme být součástí.

Když jsme začali v březnu dávat doma v obýváku do hlíny první semínka a předpěstovávat maličké sazeničky, ani jeden jsme si nedokázali představit, že v létě bude na zahradě tolik krásy, vůní a chutí. S úžasem jsme toho všeho součástí. Rostlinky postupně rostly, my jsme je potom zasadili do venkovních záhonů a teď v létě z nich Tereza tvoří krásné kytice.

Tento týden jsme našim odběratelům doručili třináctou zeleninovou bedýnku. Přehoupli jsme se tak do pomyslné druhé poloviny naší sezóny. Pokud nás sledujete už déle tak víte, že je to naše první sezóna pěstování zeleniny a květin, které jsou určeny k prodeji. Před začátkem sezóny jsme vše pečlivě naplánovali – osevní plán, obsah bedýnek, rozložení záhonů atd. A i když nám toto plánování v průběhu sezóny hodně pomáhá, zjistili jsme, že ne všechno se dá dopředu naplánovat, při hodně věcech musíme improvizovat a učíme se tak každý den 🙂

V následujícím blogu si přečtete o tom, jak naše sezóna momentálně probíhá, co nám dělá radost a můžete se pokochat krásnými fotkami od Lucie Fenclové.

CO SE DĚJE NA NAŠEM HOSPODÁŘSTVÍ?

Jak se nám daří pěstovat zeleninu?

V letošní sezóně dodáváme zeleninu patnácti odběratelům. Každý týden pro ně naplníme bedýnku čerstvou zeleninou, kterou na našich záhonech vypěstujeme. Jak jsem psal výše, před začátkem sezóny jsme se snažili dobře naplánovat výsevy tak, aby nám zelenina dozrávala postupně. Tak, abychom mohli do každé bedýnky dát dostatečné množství zeleniny, aby bedýnky nebyly moc monotónní. 

Myslím si, že se nám to vcelku zatím daří. Jedna z věcí, která nás překvapila byla plodová zelenina (rajčata, papriky), u které jsme počítali s tím, že bude dozrávat asi o 2-3 týdny dříve, než tomu letos bylo. Přecijen jsme docela vysoko – 540 m.n.m. a je to na tom jak naše zelenina roste znát. 

S pěstováním zeleniny nějaké zkušenosti z minulosti máme, ale je opravdu velký rozdíl pěstovat zeleninu sami pro sebe a pro zákazníky. Musíme opravdu každý týden v průběhu celé sezóny vyprodukovat na zahradě dostatečné množství zeleniny. A to je docela náročné, někdy je to i trochu stres. Ale zatím nás to moc baví a naplňuje. Ze všeho se snažíme si vzít ponaučení do příští sezóny 🙂

Obecně nás systém prodeje zeleniny skrze komunitou podporované zemědělství moc baví. S některými podílníky jsme se už seznámili a těší nás, když mají lidé zájem dozvědět se, jak se zelenina pěstuje a co to všechno obnáší. 

Jak vypadají naše zeleninové bedýnky se můžete podívat na fotografiích níže.

Jedenáctá bedýnka
Osmá zeleninová bedýnka

PASTVA PRO OČI I PRO HMYZ

Rozkvetlé květiny mezi zeleninovými 
záhony

V našem hospodářství v jižních Čechách pěstujeme také krásné květiny plné vůní a barev. Bez chemie a s láskou, tak, jak by to podle nás mělo být. 

Vše, co v kyticích, které Terka tvoří, vyrostlo u nás na záhonech nebo na okolních loukách. Naše kytky necestují tisíce kilometrů z jiného kontinentu a nejsou stříkány jedovatou chemií, jak je to běžné u květin, které jsou k dostání ve většině květinářstvích. U nás v hospodářství zasadíme semínko do země a pečlivě se o rostlinu staráme. A potom až rozkvete, tak ji takto od nás dostanete v krásné kytici.

Plánovat pěstování květin jsme začali už minulý rok na podzim. Na zahraničních farmách (například Nye Ranch v Americe) jsme viděli, že kombinace zeleniny a květin je nádherná pro oko, podpoří se tím i rozmanitost v záhonech a také dává smysl ekonomicky. 

Terka měla ke květinám vždycky blízko a moc jí bavilo vázat luční kvítí, ale přecijenom k tomu, abychom prodávali kytice zákazníkům je dlouhá cesta. Objednali jsme semínka od skvělé české květinové farmy Louky květ (https://www.loukykvet.cz/). Ti mají na balíčcích od semínek vždy vyfocené květy rostlin, a tak jsme si v pokoji v Praze mohli obrázky prohlížet a představovat si, jak budou naše záhony příští rok rozkvetlé. Koupili jsme také nějaké cibuloviny – hlavně tulipány a narcisy.

Předpěstovávat první květiny v sadbovačích jsme začali na přelomu února a března a potom jsme předpěstovávali víc a víc, udělali jsme i nějaké výsevy semínek přímo do záhonů. A jak vypadají naše záhony teď? Podívejte se na fotky níže 🙂 My jsme nadšení a jsme vděčni, že je příroda tak úžasná.

SKLÍZÍME, PLEJEME, SÁZÍME A UŽÍVÁME SI SKVĚLÉ ZELENINY

Jak pracujeme na zahradě v průběhu léta?

Horké letní dny jsou náročné jak pro nás, tak i pro zeleninu. Při teplotách nad 30 stupňů je fyzická práce na sluníčku nepříjemná a pokud opravdu něco nehoří, snažíme se v takových teplotách spíš odpočívat. Na zahradu jdeme potom až v podvečer a pracujeme až do tmy, to už jsou teploty nižší a nám se pracuje mnohem lépe.

Na to jaké činnosti na zahradě děláme se můžete podívat v krátkém videu, které jsme v červenci natočili.

SPOJENÍ ČERSTVÉ ZELENINY, DOBRÉ SPOLEČNO

Akce v hospodářství

Kromě pěstování zeleniny a květin nás také moc baví potkávat lidi, diskutovat o různých tématech a jíst dobré jídlo. Proto jsme se rozhodli už letos zorganizovat několik akcí, na kterých se mohou návštěvníci dozvědět informace o našem hospodářství, prohlédnout si jak to u nás vypadá a funguje a třeba se i najíst výborným jídlem. 

Na konci července jsme zorganizovali první „Večeři v zahradě“. Naši dobří přátelé a výborní kuchaři Jakub Klimeš a Pavlína Chroňáková uvařili pětichodové menu, na kterém si všech 15 návštěvníků moc pochutnalo. Vše bylo uvařeno z čerstvé zeleniny vypěstované u nás v hospodářství a z lokálních produktů. A byl to opravdu krásný zážitek 🌱

Organizovat takové akci nás moc baví a dává nám to velký smysl. Proto jsme se rozhodli zorganizovat ještě jednu večeři na konci září. Do budoucna bychom chtěli každou sezónu zorganizovat tři večere, jednu jarní, jednu letní a jednu podzimní. Při každé by se vařilo ze surovin, které jsou pro to roční období typické. Plánů máme spousta a jsme nadšení, že se naše aktivity lidem líbí a jsme moc vděční za veškerou podporu.

Níže naleznete pár fotek z večeře 🙂

Děkujeme Vám za přečtení a pokud se Vám blog líbil, budeme rádi, když nám to napíšete do komentářů. V průběhu sezóny budeme psát o tom, co se zrovna v hospodářství děje – co a jak nám roste, co je nového. Nový blog vyjde vždy zhruba jednou za 14 dní. Snažíme se přispívat pravidelně na sociální sítě, takže pokud zrovna nevyjde blog, vše podstatné najdete tam 🙂 Budeme moc rádi, když se přihlásíte k našemu newsletteru. 

Komentáře

  • Daniela Šimonová

    Je úžasné sledovat nadšení mládí pro smysluplné konání s přirodou v přírodě. Jakub s Terkou jsou lidé mnoha talentů a schopností. V pohodě a klidu umí dotáhnout své myšlenky ke zdárnému konci. Jejich hospodářství, jejich zelenina a užasné květiny jsou toho důkazem. Měla jsem to štěstí se účastnit “První večeře v zahradě”. Děkuji za pozváni. Po prohlídce celého hospodářství s majiteli a veselém povídání o jejich zkušenostech jsme zasedli ke krásně prostřenému stolu. Bylo to mimořádné posezení v sadu při západu slunce s originálně připravenými zeleninových lahůdkami. Jakube, Terko gratuluji a fandím!

    20. 8. 2022

Sorry, the comment form is closed at this time.