Registrace k odběru zeleninových bedýnek na rok 2024 je otevřena. Přihlaste se ZDE.

  • Váš košík je prázdný.
  • Váš košík je prázdný.
Počet porcí5 porcí
Čas vaření1 hr 15 minut
Těsto
 250 g hladké mouky
 125 g rozpuštěného másla
 špetka soli
 1 vejce
 25 ml vody
 10 g prášku do pečiva
Zelná směs
 pekingské zelí
 zelí jersey
 2 lžičky mletého kmínu
 4 bobkové listy
 sůl
 pepř
 1 cibule
 3 stroužky česneku
 olivový olej
Směs navrch koláče
 100 g sýru niva
 3 vajíčka
 100 ml smetany na vaření (12%)
1

Smíchejte ingredience na těsto (nejprve vše sypké, poté přidejte máslo, vodu a vejce) a vypracujte do homogenní hmoty. Nechte 2 hodiny odstát v chladu.

2

Rozehřejte troubu na 180 °C.

3

Na rozehřáté pánvi s olivovým olejem orestujte nakrájenou cibuli a česnek (5-7 minut).

4

Oba druhy zelí nasekejte, přidejte na pánev a 10 minut restujte.

5

Přidejte bobkový list, kmín, sůl a promíchejte. Zalijte 0,5 dl vody a nechte 10 minut povařit.

6

Nechte poté zelnou směs 10 minut odstát a vychladnout.

7

Odstáté těsto rozválejte do požadovaného tvaru (po vytažení z lednice je dobré nechat těsto chvíli ohřát na pokojovou teplotu, bude se s ním lépe pracovat). Vložte do zapékací mísy s pečícím papírem a potřete rozmíchaným vajíčkem. Díky tomu bude těsto po přidání směsi stále pevné a nerorozbředne. Vložte na 5 minut do trouby.

8

Vyndejte mísu z trouby a na těsto vložte zelnou směs. V misce rozmělněte nivu, přidejte rozmíchaná vajíčka a smetanu a touto směsí zalijte povrch koláče.

9

Vložte do trouby na 35-45 minut, dokud testo nezezlátne.

10

Před podáváním nechte koláč chvíli vychladnout.

Suroviny

Těsto
 250 g hladké mouky
 125 g rozpuštěného másla
 špetka soli
 1 vejce
 25 ml vody
 10 g prášku do pečiva
Zelná směs
 pekingské zelí
 zelí jersey
 2 lžičky mletého kmínu
 4 bobkové listy
 sůl
 pepř
 1 cibule
 3 stroužky česneku
 olivový olej
Směs navrch koláče
 100 g sýru niva
 3 vajíčka
 100 ml smetany na vaření (12%)

Postup

1

Smíchejte ingredience na těsto (nejprve vše sypké, poté přidejte máslo, vodu a vejce) a vypracujte do homogenní hmoty. Nechte 2 hodiny odstát v chladu.

2

Rozehřejte troubu na 180 °C.

3

Na rozehřáté pánvi s olivovým olejem orestujte nakrájenou cibuli a česnek (5-7 minut).

4

Oba druhy zelí nasekejte, přidejte na pánev a 10 minut restujte.

5

Přidejte bobkový list, kmín, sůl a promíchejte. Zalijte 0,5 dl vody a nechte 10 minut povařit.

6

Nechte poté zelnou směs 10 minut odstát a vychladnout.

7

Odstáté těsto rozválejte do požadovaného tvaru (po vytažení z lednice je dobré nechat těsto chvíli ohřát na pokojovou teplotu, bude se s ním lépe pracovat). Vložte do zapékací mísy s pečícím papírem a potřete rozmíchaným vajíčkem. Díky tomu bude těsto po přidání směsi stále pevné a nerorozbředne. Vložte na 5 minut do trouby.

8

Vyndejte mísu z trouby a na těsto vložte zelnou směs. V misce rozmělněte nivu, přidejte rozmíchaná vajíčka a smetanu a touto směsí zalijte povrch koláče.

9

Vložte do trouby na 35-45 minut, dokud testo nezezlátne.

10

Před podáváním nechte koláč chvíli vychladnout.

Zelný quiche s nivou