Registrace k odběru zeleninových bedýnek na rok 2024 je otevřena. Přihlaste se ZDE.

  • Váš košík je prázdný.
  • Váš košík je prázdný.
Počet porcí1 porce
 3 cibule
 2 menší celery
 2 menší brambory
 3 mrkve
 1 pórek
 300 ml smetany na vaření
 2 cm zázvoru
 1 lžíce medu
 ½ lžičky skořice
 1 snítka rozmarýnu
 1,5 litru vody
 sůl
 pepř
 rostlinný olej
1

Nakrájejte cibuli na větší kusy a nechte 5 minut restovat na středním plameni na lžíci oleje.

2

Mezitím si připravte celer. Nať odkrojte (a schovejte na později), okrájejte tvrdou slupku a nasekejte na malé kousky. Brambory a mrkev oloupejte dle potřeby a nasekejte na podobně velké kousky jako celer.

3

Nakrájenou zeleninu přidejte k cibuli do hrnce a nechte restovat dalších 5 minut. Poté přidejte skořici a med, dobře promíchejte a navrch položte snítku rozmarýnu. Osolte a opepřete dle chuti. Nechte restovat dalších 10 minut a dle potřeby podlijte troškou vody, tak aby se směs nepřipalovala, ale zárověn nedusila.

4

Poté zalijte 1,5 litrem vroucí vody, vložte oloupaný celý kus zázvoru a přiklopte pokličkou. Osolte a opepřete dle chuti a nechte vařit 20 minut.

5

Mezitím si nakrájejte omytý pórek a 3 stonky natě z celeru a nasekejte na menší kousky. Přidejte do hrnce, vyjměte kus zázvoru a snítku rozmarýnu a nechte vařit dalších 10 minut.

6

Rozmixujte na pyré a vmíchejte smetanu.

Suroviny

 3 cibule
 2 menší celery
 2 menší brambory
 3 mrkve
 1 pórek
 300 ml smetany na vaření
 2 cm zázvoru
 1 lžíce medu
 ½ lžičky skořice
 1 snítka rozmarýnu
 1,5 litru vody
 sůl
 pepř
 rostlinný olej

Postup

1

Nakrájejte cibuli na větší kusy a nechte 5 minut restovat na středním plameni na lžíci oleje.

2

Mezitím si připravte celer. Nať odkrojte (a schovejte na později), okrájejte tvrdou slupku a nasekejte na malé kousky. Brambory a mrkev oloupejte dle potřeby a nasekejte na podobně velké kousky jako celer.

3

Nakrájenou zeleninu přidejte k cibuli do hrnce a nechte restovat dalších 5 minut. Poté přidejte skořici a med, dobře promíchejte a navrch položte snítku rozmarýnu. Osolte a opepřete dle chuti. Nechte restovat dalších 10 minut a dle potřeby podlijte troškou vody, tak aby se směs nepřipalovala, ale zárověn nedusila.

4

Poté zalijte 1,5 litrem vroucí vody, vložte oloupaný celý kus zázvoru a přiklopte pokličkou. Osolte a opepřete dle chuti a nechte vařit 20 minut.

5

Mezitím si nakrájejte omytý pórek a 3 stonky natě z celeru a nasekejte na menší kousky. Přidejte do hrnce, vyjměte kus zázvoru a snítku rozmarýnu a nechte vařit dalších 10 minut.

6

Rozmixujte na pyré a vmíchejte smetanu.

Podzimní celerová polévka