Přisedněte k nám ke stolu na večeři v zahradě s Klika Kitchen, už 10. srpna. Více informací ZDE.

  • Váš košík je prázdný.
  • Váš košík je prázdný.
Počet porcí4 porce
Čas vaření1 hr
 1 fenykl
 1 malá cuketka
 1 hlavička česneku
 2 stroužky česneku
 1 cibule
 bazalka
 ½ papričky jalapeño
 slunečnicová jádra
 4 lžíce rostlinného oleje
 sůl
 pepř
 200 g řeckého jogurtu
 ¼ okurky
 1 lžíce olivového oleje
 ½ citronu
1

Rozehřejte troubu na 180°C.

2

Očistěte fenykl od natě a listů (uschovejte na později) a důkladně omyjte. Poté fenykl nakrájejte na ½ cm plátky.

3

Celou česnekovou hlavičku i včetně slupky překrojte vejpůl v horizontální rovině tak, aby jednotlivé stroužky byly na půl. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny.

4

Polovinu natě a listů z fenyklu nakrájejte na drobno, totéž proveďte s bazalkou, stroužky česneku papričkou jalapeño. U papričky upravte množství dle požadované pálivosti. Pro snížení pálivého efektu papričky vyjměte jádra.

5

Nakrájenou papričku, bazalku, nať a listy z fenyklu přidejte do misky a zalijte rostlinným olejem. Promíchejte a rukou vetřete směs do plátků fenyklu.

6

Na plech s pečícím papírem vyskládejte fenykl, poloviny česneku a cibuli. Přelijte zbytkem směsi bylinek a oleje. Osolte a opepřete.

7

Vložte do rozehřáté trouby na 15 minut.

8

Nakrájejte cuketu na plátky. Po 15 minutách přidejte na plech spolu se slunečnicovými jádry a nechte dalších 10 minut péct.

9

Poté, co se fenykl dopeče v troubě, vyjměte polovinu česnekových stroužků, které očistěte od slupek a rozmačkejte. V misce smíchejte s jogurtem, olivovym olejem a ¼ nakrájené natě a listů z fenyklu. Okurku očistěte od jader, nastrouhejte na drobno a vymačkejte co nejvíce vody. Poté přidejte do směsi s jogurtem. Osolte, opepřete a přidejte šťávu z citronu.

Suroviny

 1 fenykl
 1 malá cuketka
 1 hlavička česneku
 2 stroužky česneku
 1 cibule
 bazalka
 ½ papričky jalapeño
 slunečnicová jádra
 4 lžíce rostlinného oleje
 sůl
 pepř
 200 g řeckého jogurtu
 ¼ okurky
 1 lžíce olivového oleje
 ½ citronu

Postup

1

Rozehřejte troubu na 180°C.

2

Očistěte fenykl od natě a listů (uschovejte na později) a důkladně omyjte. Poté fenykl nakrájejte na ½ cm plátky.

3

Celou česnekovou hlavičku i včetně slupky překrojte vejpůl v horizontální rovině tak, aby jednotlivé stroužky byly na půl. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny.

4

Polovinu natě a listů z fenyklu nakrájejte na drobno, totéž proveďte s bazalkou, stroužky česneku papričkou jalapeño. U papričky upravte množství dle požadované pálivosti. Pro snížení pálivého efektu papričky vyjměte jádra.

5

Nakrájenou papričku, bazalku, nať a listy z fenyklu přidejte do misky a zalijte rostlinným olejem. Promíchejte a rukou vetřete směs do plátků fenyklu.

6

Na plech s pečícím papírem vyskládejte fenykl, poloviny česneku a cibuli. Přelijte zbytkem směsi bylinek a oleje. Osolte a opepřete.

7

Vložte do rozehřáté trouby na 15 minut.

8

Nakrájejte cuketu na plátky. Po 15 minutách přidejte na plech spolu se slunečnicovými jádry a nechte dalších 10 minut péct.

9

Poté, co se fenykl dopeče v troubě, vyjměte polovinu česnekových stroužků, které očistěte od slupek a rozmačkejte. V misce smíchejte s jogurtem, olivovym olejem a ¼ nakrájené natě a listů z fenyklu. Okurku očistěte od jader, nastrouhejte na drobno a vymačkejte co nejvíce vody. Poté přidejte do směsi s jogurtem. Osolte, opepřete a přidejte šťávu z citronu.

Pečený fenykl a tzatziki