Pečený fenykl a tzatziki
Rozehřejte troubu na 180°C.
Očistěte fenykl od natě a listů (uschovejte na později) a důkladně omyjte. Poté fenykl nakrájejte na ½ cm plátky.
Celou česnekovou hlavičku i včetně slupky překrojte vejpůl v horizontální rovině tak, aby jednotlivé stroužky byly na půl. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny.
Polovinu natě a listů z fenyklu nakrájejte na drobno, totéž proveďte s bazalkou, stroužky česneku papričkou jalapeño. U papričky upravte množství dle požadované pálivosti. Pro snížení pálivého efektu papričky vyjměte jádra.
Nakrájenou papričku, bazalku, nať a listy z fenyklu přidejte do misky a zalijte rostlinným olejem. Promíchejte a rukou vetřete směs do plátků fenyklu.
Na plech s pečícím papírem vyskládejte fenykl, poloviny česneku a cibuli. Přelijte zbytkem směsi bylinek a oleje. Osolte a opepřete.
Vložte do rozehřáté trouby na 15 minut.
Nakrájejte cuketu na plátky. Po 15 minutách přidejte na plech spolu se slunečnicovými jádry a nechte dalších 10 minut péct.
Poté, co se fenykl dopeče v troubě, vyjměte polovinu česnekových stroužků, které očistěte od slupek a rozmačkejte. V misce smíchejte s jogurtem, olivovym olejem a ¼ nakrájené natě a listů z fenyklu. Okurku očistěte od jader, nastrouhejte na drobno a vymačkejte co nejvíce vody. Poté přidejte do směsi s jogurtem. Osolte, opepřete a přidejte šťávu z citronu.
Suroviny
Postup
Rozehřejte troubu na 180°C.
Očistěte fenykl od natě a listů (uschovejte na později) a důkladně omyjte. Poté fenykl nakrájejte na ½ cm plátky.
Celou česnekovou hlavičku i včetně slupky překrojte vejpůl v horizontální rovině tak, aby jednotlivé stroužky byly na půl. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny.
Polovinu natě a listů z fenyklu nakrájejte na drobno, totéž proveďte s bazalkou, stroužky česneku papričkou jalapeño. U papričky upravte množství dle požadované pálivosti. Pro snížení pálivého efektu papričky vyjměte jádra.
Nakrájenou papričku, bazalku, nať a listy z fenyklu přidejte do misky a zalijte rostlinným olejem. Promíchejte a rukou vetřete směs do plátků fenyklu.
Na plech s pečícím papírem vyskládejte fenykl, poloviny česneku a cibuli. Přelijte zbytkem směsi bylinek a oleje. Osolte a opepřete.
Vložte do rozehřáté trouby na 15 minut.
Nakrájejte cuketu na plátky. Po 15 minutách přidejte na plech spolu se slunečnicovými jádry a nechte dalších 10 minut péct.
Poté, co se fenykl dopeče v troubě, vyjměte polovinu česnekových stroužků, které očistěte od slupek a rozmačkejte. V misce smíchejte s jogurtem, olivovym olejem a ¼ nakrájené natě a listů z fenyklu. Okurku očistěte od jader, nastrouhejte na drobno a vymačkejte co nejvíce vody. Poté přidejte do směsi s jogurtem. Osolte, opepřete a přidejte šťávu z citronu.