Registrace k odběru zeleninových bedýnek na rok 2024 je otevřena. Přihlaste se ZDE.

  • Váš košík je prázdný.
  • Váš košík je prázdný.
Počet porcí1 porce
 1 celer
 6 mrkví
 1 menší cuketa
 menší pórek
 cibule
 ½ jablka
 1 citron
 3 stroužky česneku
 2 cm zázvoru
 1,5 lžíce medu
 1 snítka bazalky
 1,5 lžička skořice
 2dl převařené vody
 400 g bílých fazolí
 rostlinný olej
 sůl
 pepř
1

Rozehřejte troubu na 180°C.

2

Omyjte zeleninu a z celeru okrájejte tuhou slupku. Poté nakrájejte celer, mrkev, cuketu a zázvor na malé kousky (přibližně 1,5 cm). Jablko nakrájejte na plátky a překrojte napůl. Vše vložte do zapékací mísy a posypte skořicí.

3

V misce si připravte zálivku. Vymačkejte šťávu z citronu, přidejte med a špetku soli. Dobře rozmíchejte a zalijte zeleninu v zapékací míse. Rukou zeleninu promíchejte se zálivkou a skořicí a dejte péct na 60 - 90 minut.

4

Mezitím, co se zelenina bude péct, si připravte fazolovou pastu. Do pánve přidejte na rozehřátý olej nasekanou cibuli, pórek a hrst listů z celerové naťe. Osolte, opepřete a nechte 5 minut restovat. Poté přidejte fazole, nasekaný česnek, 1 dl vody, nasekanou bazalku a nechte dalších 5 minut vařit. Poté sejměte z ohně a dobře rozmixujte. Osolte a opepřete dle potřeby.

5

Až se celer s ostatní zeleninou dopeče (celer by měl být měkký když se propíchne vidličkou nebo nožem) vyjměte ze směsi kusy zázvoru. Podávejte s fazolovou pastou a bílým pečivem.

Suroviny

 1 celer
 6 mrkví
 1 menší cuketa
 menší pórek
 cibule
 ½ jablka
 1 citron
 3 stroužky česneku
 2 cm zázvoru
 1,5 lžíce medu
 1 snítka bazalky
 1,5 lžička skořice
 2dl převařené vody
 400 g bílých fazolí
 rostlinný olej
 sůl
 pepř

Postup

1

Rozehřejte troubu na 180°C.

2

Omyjte zeleninu a z celeru okrájejte tuhou slupku. Poté nakrájejte celer, mrkev, cuketu a zázvor na malé kousky (přibližně 1,5 cm). Jablko nakrájejte na plátky a překrojte napůl. Vše vložte do zapékací mísy a posypte skořicí.

3

V misce si připravte zálivku. Vymačkejte šťávu z citronu, přidejte med a špetku soli. Dobře rozmíchejte a zalijte zeleninu v zapékací míse. Rukou zeleninu promíchejte se zálivkou a skořicí a dejte péct na 60 - 90 minut.

4

Mezitím, co se zelenina bude péct, si připravte fazolovou pastu. Do pánve přidejte na rozehřátý olej nasekanou cibuli, pórek a hrst listů z celerové naťe. Osolte, opepřete a nechte 5 minut restovat. Poté přidejte fazole, nasekaný česnek, 1 dl vody, nasekanou bazalku a nechte dalších 5 minut vařit. Poté sejměte z ohně a dobře rozmixujte. Osolte a opepřete dle potřeby.

5

Až se celer s ostatní zeleninou dopeče (celer by měl být měkký když se propíchne vidličkou nebo nožem) vyjměte ze směsi kusy zázvoru. Podávejte s fazolovou pastou a bílým pečivem.

Pečený celer s fazolovou pastou