Pečený celer s fazolovou pastou
Rozehřejte troubu na 180°C.
Omyjte zeleninu a z celeru okrájejte tuhou slupku. Poté nakrájejte celer, mrkev, cuketu a zázvor na malé kousky (přibližně 1,5 cm). Jablko nakrájejte na plátky a překrojte napůl. Vše vložte do zapékací mísy a posypte skořicí.
V misce si připravte zálivku. Vymačkejte šťávu z citronu, přidejte med a špetku soli. Dobře rozmíchejte a zalijte zeleninu v zapékací míse. Rukou zeleninu promíchejte se zálivkou a skořicí a dejte péct na 60 - 90 minut.
Mezitím, co se zelenina bude péct, si připravte fazolovou pastu. Do pánve přidejte na rozehřátý olej nasekanou cibuli, pórek a hrst listů z celerové naťe. Osolte, opepřete a nechte 5 minut restovat. Poté přidejte fazole, nasekaný česnek, 1 dl vody, nasekanou bazalku a nechte dalších 5 minut vařit. Poté sejměte z ohně a dobře rozmixujte. Osolte a opepřete dle potřeby.
Až se celer s ostatní zeleninou dopeče (celer by měl být měkký když se propíchne vidličkou nebo nožem) vyjměte ze směsi kusy zázvoru. Podávejte s fazolovou pastou a bílým pečivem.
Suroviny
Postup
Rozehřejte troubu na 180°C.
Omyjte zeleninu a z celeru okrájejte tuhou slupku. Poté nakrájejte celer, mrkev, cuketu a zázvor na malé kousky (přibližně 1,5 cm). Jablko nakrájejte na plátky a překrojte napůl. Vše vložte do zapékací mísy a posypte skořicí.
V misce si připravte zálivku. Vymačkejte šťávu z citronu, přidejte med a špetku soli. Dobře rozmíchejte a zalijte zeleninu v zapékací míse. Rukou zeleninu promíchejte se zálivkou a skořicí a dejte péct na 60 - 90 minut.
Mezitím, co se zelenina bude péct, si připravte fazolovou pastu. Do pánve přidejte na rozehřátý olej nasekanou cibuli, pórek a hrst listů z celerové naťe. Osolte, opepřete a nechte 5 minut restovat. Poté přidejte fazole, nasekaný česnek, 1 dl vody, nasekanou bazalku a nechte dalších 5 minut vařit. Poté sejměte z ohně a dobře rozmixujte. Osolte a opepřete dle potřeby.
Až se celer s ostatní zeleninou dopeče (celer by měl být měkký když se propíchne vidličkou nebo nožem) vyjměte ze směsi kusy zázvoru. Podávejte s fazolovou pastou a bílým pečivem.