Print Options:

Nekvašené placky s mrkvovou natí

Počet porcí1 porce

 35 kusů jarní cibulky
 200 g zakysané smetany
 250 g polohrubé mouky
 1 lžička sušeného oregana
 1 lžička sušeného tymiánu
 2 snítky čerstvého tymiánu
 nať ze 4 mrkví
 sůl
 pepř
 3 lžíce olivového oleje
 1,5 dl vody
1

Smíchejte v míse suché ingredience, tzn. mouku, sůl, pepř, sušený tymián s oreganem a nasekanou mrkvovou nať.

2

Přidejte vodu a 2 lžíce olivového oleje a vypracujte těsto. Konzistence by měla být tvárná, ale nelepivá a těsto by nemělo být moc moučné, aby se nepřipalovalo na pánvi při pečení. Poměr vody, oleje a mouky tedy jemně upravte dle potřeby. Těsto poté rozdělte na 6 dílů a rukou nebo válečkem vytvarujte placky.

3

Placky opečte na rozpálené pánvi (pokud to pánev umožňuje, tak na sucho), z každé strany maximálně 2-3 minuty. První placka trvá vždy déle, pokud pánev není dostatečně ropálená.

4

Připravte si do menší misky dip k plackám. Přidejte zakysanou smetanu a nasekanou jarní cibulku na drobno. Posypte špetkou soli a pepře, přidejte nasekané lístky tymánu a zalijte lžící olivového oleje. Vše dobře promíchejte.

5

Servírujte na talíři lžičku dipu spolu s plackami.