Jaká byla naše první sezóna?
JAKÁ BYLA NAŠE PRVNÍ SEZÓNA?
Život se nám otočil o 180 stupňů 🙂
Když jsme minulý rok v zimě začali s plánováním a předpěstováním sazenic, neměli jsme s pěstováním většího množství zeleniny zkušenosti.
Sázeli jsme semínka do soil blocků, poctivě zalévali a těšili se z prvních sazenic plných života. Nemohli jsme se dočkat prvních teplejších dnů, kdy budeme moct sazeničky zasadit pod netkanou textíliii do záhonů. Ta radost, když nám potom rostly první saláty a dali jsme je do prvních bedýnek, byla obrovská 🙂 Tolik chuti a čerstvosti!
ZAČALI JSME NAŠI ZELENINU PRODÁVAT
Nasbírali jsme první zkušenosti s komunitou podporovaném zemědělství
Rozhodli jsme se pro prodej zeleniny skrze komunitou podporovaného zemědělství. Viděli jsme tento koncept v zahraničí a moc se nám líbí – především kvůli užšímu vztahu spotřebitele a farmáře, není to jenom obyčejný vztah založený na prodeji. Měli jsme celkem 15 pravidelných zákazníků, každý týden po dobu 21 týdnů jsme jim dodali bedýnky s čerstvou zeleninu z naší zahrady. Za vším bylo spoustu práce, brzkého vstávání, a i smutku, když se něco nepovedlo tak, jak jsme chtěli.
Měli jsme velké problémy s hlodavci, napřed s hraboši a pak s hryzci. Poškodili nám hlavně plodovou zeleninu, které pravidelně ohlodávali kořínky, ikdyž jsme se snažili bránit všemi možnými ekologickými prostředky. Snad to v příští sezóně bude lepší. Pořídili jsme si totiž 5 kočičích přátel, tak snad nám trochu pomohou 🙂
Jsme moc rádi, že jsme první sezónu zvládli. Byli jsme moc rádi, když zákazníkům zelenina chutnala. Měli jsme i zákazníky, kteří tolik spokojení nebyli, především kvůli velikosti bedýnek. Zeleniny pro ně bylo málo, naše bedýnky nejsou tak velké, aby uživily na týden větší rodinu, která jí velmi ráda zeleninu. Pro zákazníky, kteří jsou přes den v práci a na víkendy jezdí pryč, byly zase bedýnky moc velké a zelenina jim zbývala. Hodně záleží na životním stylu.
Co plánujeme v příští sezóně změnit?
Zkusíme do příštího roku dělat bedýnky o trochu větší a dávat o něco méně druhů zeleniny. Loni jsme dělali 7-9 druhů zeleniny, zkusíme teď spíš 5-7, ale aby jednotlivých druhů bylo větší množství a dalo se z bedýnky dobře uvařit.
Z loňské sezóny máme spoustu poznatků a dojmů. Hlavně ale víme, že za vším, co našim zákazníkům dodáme, stojí spousta plánování a nejistoty, jestli se vše povede. A samozřejmě spousta ruční práce – při předpěstování, sázení, obshodporařování rostlin a jejich sklízení.
Není to jednoduché podnikání, ale my jsme rádi, že jsme si takhle vybrali. Ta práce nám dává totiž veliký smysl a už teď vidíme na našem pozemku změny, je zde více života.
Díky hospodaření jsme navíc poznali spoustu úžasných lidí, kteří se zajímají o ekologii, krajinu a svět kolem nás. Dává nám to naději, že to všechno půjde.